Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Smutecni Zprava Zemrel Herec Prekladatel A Publicista Jiri Zak

Smuteční zpráva: Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák

Ve věku 77 let

Úmrtí významného českého umělce

V pondělí 21. července 2024 zemřel ve věku 77 let herec, spisovatel, překladatel z francouzštiny a publicista Jiří Žák. Nezapomenutelný představitel četných divadelních a filmových rolí, jakož i televizní seriálů, byl dlouholetým členem Divadla na Vinohradech.

Profesní dráha

Jiří Žák se narodil 18. dubna 1947 v Praze. Vystudoval herectví na Pražské konzervatoři a svou divadelní kariéru zahájil v roce 1972 v Městských divadlech pražských. Později hostoval v Národním divadle a působil i v televizi a rozhlase. Jeho výrazný hlas a strhující herecký projev z něj učinily jednu z nejvýraznějších osobností českého divadelnictví.

Překladatel a publicista

Kromě své herecké práce byl Jiří Žák také plodným překladatelem z francouzštiny. Do češtiny převedl díla řady významných autorů, jako byli Marcel Proust, Albert Camus a Georges Simenon. Jeho překladatelská činnost byla oceněna cenou Ministerstva kultury za překlad prózy v roce 2010.

Jiří Žák byl rovněž známý svou publicistickou činností. Publikoval fejetony, kritiky a eseje v různých novinách a časopisech. Jeho články se vždy vyznačovaly bystrým úsudkem, vtipem a hlubokým zájmem o kulturu a společnost.

Ztráta pro českou kulturu

Úmrtí Jiřího Žáka představuje velkou ztrátu pro českou kulturu. Byl to talentovaný umělec, erudovaný intelektuál a člověk s výjimečným smyslem pro humor. Jeho odkaz bude žít v jeho nesmrtelných uměleckých kreacích a v srdcích těch, kteří měli tu čest ho poznat.


Comments